Go Back

Śmietanowa tarta borówkowa z syropem pomarańczowym, curry i winogronami

Święta zapasem i co roku dylemat czy iść w tradycję, czy jednak zrobić coś innego? Na stołach w większości królują tradycyjne mazurki, makowce, serniki i wiele innych ciast. Sam co roku robiłem kajmakowego mazurka, a w tym postanowiłem, dodać daniom tradycyjnym nonszalancji :) Zobaczymy czy mi się uda. Trzymajcie kciuki, a może zaskoczycie razem ze mną swoją rodzinę? :)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto kruche

  • 1⅓ szklanki mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • 100 gram cukru brązowego

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 gram mascarpone
  • 400 gram świeżych borówek
  • sok z jednej pomarańczy
  • 10 łyżek cukru pudru
  • sok z połówki limonki
  • 1 łyżeczka curry
  • 6 winogron bez pestek

Do dekoracji:

  • winogrona
  • borówki

Przygotowanie
 

  • No to startujemy po dosyć długiej liście składników. Na początek robimy ciasto, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy posiekane w kostkę masło i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i wbijamy jajko. Ciasto zagniatamy, aż do połączenia wszystkich składników. Rozwałkowujemy je na stolnicy i przekładamy do formy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy około 20 minut aż do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  • Bierzemy się teraz za krem. Borówki blendujemy na gładką masę, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier i borówki. Wszystko dokładnie miksujemy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Gdy krem trochę stężeje wykładamy na spód tarty.
  • Teraz w rondelku przygotujemy syrop pomarańczowy. Wyciskamy sok z pomarańczy, wsypujemy cukier puder i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy curry, winogrona, sok z limonki i chwilę trzymamy na ogniu. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  • Płynnym jeszcze syropem polewamy wierzch naszej tarty, dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe. Smacznego!