Go Back

Pieczone maślane placki jabłkowe

Za dużo ostatnio było mięsa w kuchni, więc czas na jakąś odmianę :) Powoli chyba wyczerpię temat placków jabłkowych :D Dzisiaj propozycja na pieczone, maślane racuszki jabłkowe intensywnie pachnące cynamonowe :) Skusicie się na takie połączenie? :)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki:

  • 50 gram masła
  • 100 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
 

  • W rondelku wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, zasypujemy je cukrem i dodajemy cynamon. Gdy lekko zmiękną i puszczą wodę, blendujemy je na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia. W drugim rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i również odstawiamy do wystygnięcia. Do tego drugiego garnka wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i jabłka. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200°C przez około 15-20 minut. Placki wychodzą bardzo mięciutkie i smaczne :) Smacznego!