Go Back

Makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym

Byliście kiedyś w Tajlandii? Ja niestety nie, ale marzy mi się taka podróż, ale wiadomo nigdy nie ma tego co się chce, ale można do tego dojść. Gdy pisałem ten post za oknem, sypał śnieg :) Może też dlatego w kuchni dzisiaj mam dosyć egzotyczną potrawę :) Specjalnie dla Was przygotowałem makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym :) Co myślicie o takiej propozycji? :)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Makaron

  • Opakowanie serka tofu
  • sok z 1 limonki
  • 200 gram makaronu ryżowego
  • opakowanie kiełków fasolki mung
  • 2 garści orzeszków ziemnych prażonych
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • posiekany szczypiorek do posypania

Kurczak w cieście naleśnikowym:

  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki curry
  • filet z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie
 

  • Przygotowanie tej potrawy, najlepiej zacząć dzień wcześniej od zamarynowania kurczaka :) Do miseczki wlewamy sok z limonki, sos sojowy i dodajemy przyprawę curry. Wszystko razem mieszamy i wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka, i przyprawiamy go solą i pieprzem.
  • Następnego dnia przygotowujemy ciasto, wsypujemy mąkę do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy proszek do pieczenia, i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone w kostkę tofu, aż do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na papierowym ręczniku. Do moździerza wsypujemy orzeszki ziemne, wlewamy sos sojowy, sok z limonki i ząbek czosnku. Wszystko ścieramy na pył i odstawiamy. Do garnka wkładamy makaron ryżowy i zalewamy wrzątkiem. Czekamy aż zmięknie i odcedzamy. Następnie dodajemy mieszankę z moździerza i mieszamy razem z makaronem. Na patelni rozgrzewamy olej i po kolei smażymy każdy kawałek kurczaka obtoczonego w cieście z osobna na złoty kolor. Dodajemy do makaronu i wraz z kiełkami fasoli mung, chwilę podsmażamy. Wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy limonką. Smacznego!