Go Back

Pomidorowe risotto z kurczakiem

Wczoraj było danie wyłącznie dla synka, a dzisiaj dla wszystkich :) W tygodniu jeżeli ktoś ma możliwość aby poświęcić więcej czasu niż godzinę w kuchni, to zazdroszczę mu :) Ja żeby móc jeszcze wstawić posta, uwijam się jak najszybciej, dlatego dzisiaj wracam do włoskich rozkoszy :) Pomidorowe risotto z kurczakiem to bardzo prosta aczkolwiek ciekawa propozycja na obiad :) Co o niej sądzicie?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • pół szklanki ryżu arborio albo zwykłego jeżeli nie macie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka miodu
  • 2 pomidory
  • masło do smażenia
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • ser żółty do tarcia
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 garść świeżego oregano

Przygotowanie
 

  • Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołach i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy, a następnie dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie zeszklona, wsypujemy ryż i chwilę przysmażamy, a następnie zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy miód i gotujemy bez przykrycia. Przez cały czas obserwujemy ryż i mieszamy, aby się nie przypalił. Ja od czasu do czasu próbuję, w obawie o rozgotowanie, gdy wchłonie całą wodę i będzie gotowy, wrzucamy zblendowane pomidory, dodajemy posiekaną bazylię i oregano, a na sam koniec posypujemy świeżo startym serem. Smacznego!