Go Back

Pieczone pączki z waniliowym mascarpone

Tłusty czwartek to jedno z najsłodszych świąt w roku :) Ja jednak już po zjedzeniu nawet jednego, zawsze źle się czułem, dlatego w tym roku zrobiłem wersję o wiele mniej kaloryczną, niż to co oferują cukiernie :) Są równie smaczne co te kupne, a nawet lepsze :) Zapraszam do lektury mojego przepisu :)

Składniki
  

Składniki:

  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • cukier puder do posypania
  • 250 gram serka mascarpone
  • ½ opakowania serka waniliowego
  • 1 starta laska wanilii

Przygotowanie
 

  • Na początek przygotujemy rozczyn. W tym celu 1/4 szklanki mleka delikatnie podgrzewamy. Wsypujemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po tym czasie do dużej miski wsypujemy resztę mąki, cukru, sól, podgrzane mleko, jajko i nasz rozczyn. Zagniatamy ciasto, aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki i przestanie się kleić, a następnie odstawiamy je na pół godziny, do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką, a w tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie do naszych pączków :) Laskę wanilii łamiemy i kruszymy w moździerzu na drobny pył. Dodajemy otrzymany proszek do mascarpone i mieszamy razem z serkiem waniliowym.
  • Ciasto po pół godziny powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkowujemy je na płaski placek o grubości około 2 cm, a następnie wycinamy szklanką koła. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 10 minut na złoty kolor, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Po wyjęciu z piekarnika, napełniamy za pomocą szprycy nadzieniem każdy pączek i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec posypujemy z wierzchu cukrem pudrem i zajadamy się pysznymi pączkami :) Smacznego tłustego czwartku!