Go Back

Sernik truskawkowy na kruchym cieście z bezą

Pierwsze koty za płoty można powiedzieć, ten przepis myślę, że pozwoli Wam wrócić do cudownych smaków, uwielbiam serniki i połączenia z bezą.
Porcje 4 osoby

Equipment

  • Rant do pieczenia

Składniki
  

Kruche ciasto

  • 150  gram  mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100  gram masła
  • 50 gram cukru

Sernik

  • 500 gram serka twarogowego truskawkowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200 gram cukru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Beza

  • 2 jajka
  • 100 gram cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i łączymy aż uda nam się uzyskać jednolite ciasto. Rant ustawiamy na 16cm i wypełniamy włącznie ze ściankami kruchym ciastem, formując coś na wzór rantu. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Składniki sernika łączymy ze sobą mieszając dokładnie. Następnie żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo po łyżeczce cukier, miksujemy aż do momentu, gdy pod palcami nie będziemy czuć kryształków cukru. Dodajemy ocet i skrobię, delikatnie szpatułką wyrównujemy.
  • Sernik wylewamy do rantu z ciasta, a na wierzchu rozprowadzamy bezę. Pieczemy w 160 stopniach z termo obiegiem przez 55 minut. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, uchylając drzwiczki.