Go Back

Chałka

W tym roku zamiast rogali z białym makiem upiekłem najzwyklejszą chałkę, mięciutką, bardzo elastyczną idealną w smaku :) Chcecie spróbować? To wpadajcie po przepis :)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 600 gram mąki pszennej typ 650
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 100 gram cukru
  • 45 gram roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 25 gram cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 50 gram zimnego masła

Przygotowanie
 

  • Na początek przygotowujemy rozczyn, drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy mąkę wraz z solą. Wlewamy resztę mleka, stewię, wbijamy 2 jajka, masło i mieszamy. Na koniec dodajemy rozczyn i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie swobodnie odchodziło od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich rozwałkowujemy. Splatamy w warkocz, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Składniki kruszonki łączymy ze sobą rękami, aż do momentu powstania grudek i posypujemy z wierzchu chałkę. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego!