Go Back

Porzeczkowiec czekoladowy

Sezon owoców letnich powoli chyli się ku końcowi, ale teraz właśnie wchodzą głównie porzeczki, więc nie może w tym roku ich zabraknąć ;)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Biszkopt kakaowy

  • 5 jajek
  • ¼ szklanki kakao
  • ¾ mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki cukru

Pralina czekoladowowo-migdałowa

  • 200 gram migdałów
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 200 gram malin
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Żelka z czerwonych porzeczek

  • 500 gram czerwonej porzeczki
  • 2 łyżeczki agaru

Beziki

  • 2 białka
  • 100 gram cukru
  • kilka kropel barwnika

Przygotowanie
 

  • Mąkę z kakao przesiewamy, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, a na koniec wlewamy żółtka. Mieszamy delikatnie z mąką i pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Każdy nasączamy sokiem z limonki. Na dolny blat wykładamy maliny, następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy zblendowane migdały i śmietankę. Miksujemy razem i wkładamy na maliny. Przykrywamy kolejnym blatem. Porzeczki obieramy z gałązek i zagotowujemy, dodajemy agar i wylewamy na biszkopt. Przykrywamy górą. Wkładamy do lodówki, aż do stężenia. Otwieramy rant. W międzyczasie ubijamy bezę i suszymy beziki w 100 stopniach przez 1.5 godziny. Dekorujemy według uznania, smacznego!