Go Back

Roladki z kurczaka, z szynką parmeńską, oliwkami i z kluskami szpinakowymi polane sosem szałwiowym

Widziałem, że spodobała Wam się propozycja podania Dorsza, cieszę się bardzo, ale to nie koniec pysznych dań. Mam jeszcze wiele w zanadrzu :) Dzisiaj propozycja na bardzo szybki obiad, nie zajmie on Wam więcej niż pół godziny! Co przygotowałem, a takie proste roladki z kurczaka, w środku faszerowane zielonymi oliwkami, z zewnątrz związane szynką parmeńską, a do tego no właśnie co? :) Już wiem kluseczki z ricottą i szpinakiem polane pysznym sosem szałwiowym :)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Roladki

  • 10 sztuk całych oliwek zielonych bez pestek
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 kawałki szynki parmeńskiej
  • 4 cienkie kostki sera żółtego
  • czosnek granulowany

Kluski

  • 450 gram rozdrobnionego szpinaku
  • 2,5 szklanki mąki
  • 450 gram sera ricotta
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sos szałwiowy

  • 2 garści świeżej szałwii
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • Kurczaka obmywamy usuwamy błony i kroimy wzdłuż na dwie części. Nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a następnie każdą z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Na środku układamy kilka oliwek, ser i zawijamy. Owijamy w szynkę parmeńską i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut.
  • Zajmiemy się teraz kluskami. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, ricottę, wbijamy jajko i odrobinę soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, gdyby jeszcze się kleiło podsypujemy trochę mąką, ale starając się nie dać jej za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Formujemy z niego cienki wałek i kroimy w poprzek, formując coś na kształt kopytek. Gotujemy wodę i wrzucamy kluski. Gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu. W międzyczasie robimy sos, w rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy śmietanę i posiekaną szałwię. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia, gdy wszystko będzie gotowe. Wyciągamy naszego kurczaka, odlewamy kluski i polewamy je sosem. Smacznego!