Go Back

Torcik na 31 urodziny

Kochani właśnie skończyłem 31 lat i postanowiłem zrobić taki fajny limonkowy tort, z przewagą czekolady i owoców :) Pytania? :D
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Biszkopt kakaowy 17cm

  • 5 jajek
  • ¼ szklanki kakao
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 espresso z kolumbijskiej kawy z nutą orzechów brazylijskich do nasączenia

Krem limonkowy

  • 5 łyżeczek soku z limonek i otartej skórki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 80 gram masła
  • 500 gram mascarpone

Mus owocowy

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 100 gram malin
  • 100 gram jeżyn
  • 100 gram czarnej porzeczki
  • 3 łyżeczki agaru

Bezy

  • 3 białka
  • 150 gram cukru
  • barwniki złoty w żelu i czerwony

Tynk

  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 75 gram śmietanki 30%
  • 40 gram masła
  • kilka kropel czarnego barwnika

Solony karmel

  • 75 gram cukru
  • 35 gram zimnego masła
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie
 

  • Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy kawą. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok i skórkę z limonki i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. dodajemy mascarpone i miksujemy. Przekładamy krem do tortownicy. Rabarbar myjemy i obieramy z wąsów, dodajemy resztę owoców, zagotowujemy, dodajemy agar. Wylewamy na biszkopt. Schładzamy. Wszystkie składniki tynku łączymy podgrzewając w rondelku. Wyciągamy przełożony tort z rantu i obkładamy kremem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przygotowujemy bezy i solony karmel. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy powoli cukier. Na ściankach rękawa dajemy po kilka kropel barwnika. Wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1,5 godziny. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia. Karmel wylewamy na wierzch. Dekorujemy bezami, owocami, ciastkami etc. Smacznego!