Go Back

Smażony bulgur z warzywami

To danie jest bardzo proste, a zarazem mega smaczne, jeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecam je przygotować ;)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 2 paczki kaszy bulgur
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • opakowanie liściastego szpinaku
  • 8 pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 przecier pomidorowy 250ml
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
  • 1 polędwica z indyka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie
 

  • Dzień przed marynujemy polędwicę pokrojoną w kostkę ziołami prowansalskimi. Kaszę gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Podsmażamy, dodajemy indyka, gdy będzie gotowy, dodajemy liście szpinaku. Redukujemy, dodajemy pokrojone w paski paprykę, suszone pomidory. Dodajemy kaszę, podsmażamy, wlewamy przecier pomidorowy redukujemy. W międzyczasie podsmażamy pokrojone pieczarki. Dodajemy do reszty, przyprawiamy do smaku i dekorujemy świeża kolendrą. Smacznego!