Go Back

Orkiszowe bułeczki cynamonowe bez cukru

Moje ulubione bułeczki w wersji fit :) Kto spróbuje? :)
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

Ciasto

  • 350 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 70 gram erytrytolu
  • 50 gram masła
  • paczka suchych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 50 gram masła
  • ½ szklanki erytrytolu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Glazura

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie
 

  • Do miski wsypujemy mąkę, erytrytol i drożdże. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy, aby uzyskać letnią temperaturę.
  • Płynne składniki dodajemy do sypkich i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Mamy teraz chwilę aby przygotować nadzienie. W drugim rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy erytrytol z cynamonem. Dokładnie mieszamy.
  • Ciasto powinno już wyrosnąć, wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt i układamy do środka farsz, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak zrolowane ciasto kroimy na kawałki 2 cm. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i z wierzchu smarujemy glazurą.
  • Pieczemy w 180°C przez około 20 minut, uważamy aby zbyt mocno nam się przypiekły. Gdy zaczynają się rumienić, wyciągamy. Smacznego!