Go Back

Czekoladowy tort bez cukru

Obiecałem Wam tort bez cukru, więc jest ;) Kto chce poznać jego sekret? :)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Biszkopt 14cm

  • 4 jajka
  • 3 łyżki stewii
  • ¾ szklanki mąki orkiszowej

Krem jogurtowy

  • 200 gram jogurtu naturalnego kokosowego plant-on bez cukru
  • 100 gram mascarpone
  • 1 łyżka stewii

Mus z truskawek

  • 300 gram truskawek
  • 2 łyżeczki agaru

Tynk

  • 200 gram gorzkiej czekolady 94%
  • 75 gram śmietanki 30%
  • 40 gram masła

Dodatki

  • 1 Banan

Przygotowanie
 

  • Biszkopt robimy tradycyjnie, mąkę przesiewamy, żółtko oddzielamy od białka i te drugie ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli stewię i żółtka. Mieszamy delikatnie z przesianą mąką. Pieczemy w rancie, w 170 stopniach przez 35 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie biszkopt kroimy na blaty. Nasączamy cytryną. Składniki kremu łączymy mikserem, część zostawiamy na dekoracje, a pozostałe 2 do przełożenia. Wykładamy krem i przykrywamy blatem. W rondelku gotujemy truskawki aż do rozpadnięcia się, dodajemy agar, chwilę trzymamy na ogniu i blendujemy na gładki mus. Wlewamy do rantu. Przykrywamy kolejnym blatem. Układamy kawałki banana i wykładamy resztę musu. Przykrywamy z wierzchu ostatnim blatem. Odstawiamy do stężenia. Następnie przygotowujemy tynk. Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku, do uzyskania jednolitej masy. Obkładamy tort i dekorujemy kremem jogurtowym. Smacznego!