Go Back

Piernik napełniony konfiturą

Ten piernik to ten z przepisów, do których uwielbiam wracać latami, dzisiaj jednak odświeżam jego recepturę i wykonanie :) Lubicie pierniki?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Piernik 18cm

  • 390 gram mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki przyprawy korzennej
  • 4 łyżki powideł malinowych
  • ¼ szklanki stewii
  • 115 gram śmietany 18%
  • 83 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 150 gram masła

Mus o smaku kompotu z suszu

  • 1 szklanka kompotu z suszu
  • 400 gram śliwek węgierek
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki miodu lipowego

Mus wiśniowy

  • 400 gram wiśni
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • ¼ szklanki wiśniówki

Mus jabłkowy

  • 2 ligole i 2 szare renety
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki miodu lipowego

Polewa czekoladowa

  • 200 gram gorzkiej czekolady 94%
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 50 gram masła

Przygotowanie
 

  • Miód, masło, kakao,przyprawy korzenne, stewię oraz powidłami łączymy ze sobą. Makę przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy. Mleko mieszamy ze śmietaną i jajkami, dodajemy do suchy składników. Na koniec dodajemy masę piernikową i wyrabiamy ciasto mikserem. Rant ustawiamy na 18cm, przekładamy ciasto i pieczemy 1,5 godziny, na koniec sprawdzamy suchym patyczkiem. Odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przecinamy na 4 blaty nożem strunowym. Musy robimy podobnie, na początku gotujemy owoce z miodem, aż do rozpadnięcia, dodajemy agar i gotujemy przez chwilę. Na koniec wszystko blendujemy i wylewamy na blat. Przykrywamy z wierzchu i odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie wyciągamy piernik z rantu i zabieramy się za polewę. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło. Gotujemy aż do momentu połączenia mas, wylewamy na piernik. Dekorujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy i orzechami włoskimi. Smacznego!