Go Back

Korzenny placek dyniowy polany karmelem z musem ze śliwek i kremem kokosowym

Pogoda za oknem nie sprzyja w końcu jesień nastała na dobre, a kilka dni temu było jeszcze ciepło :) Na szczęście wkraczam z rozgrzewającym ciastem. Lubicie ciasta z dynią?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto dyniowe 18cm

  • 300 gram puree z dyni hokkaido
  • 300 gram mąki
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • 4 jajka
  • 65 gram stewii
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • Mus ze śliwek:
  • 400 gram śliwek węgierek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • odrobina wody

Krem kokosowy

  • puszki mleczka kokosowego śmietanka
  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 250 gram mascarpone
  • 75 gram stewii

Karmel

  • 150 gram cukru
  • 70 gram zimnego masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie
 

  • Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiewamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Łączymy składniki z obu misek i pieczemy około godziny, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Po wystygnięciu dzielimy na 3 blaty. W misce miksujemy mascarpone z mleczkiem, wiórkami i stewią. wykładamy na spód. Przykrywamy kolejnym blatem. W rondelku zagotowujemy wydrylowane śliwki i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Blendujemy na gładką masę i wylewamy. Przykrywamy górnym blatem. Odstawiamy do lodówki, do stężenia. Na koniec przygotowujemy karmel. W rondelku rozpuszczamy cukier, obserwujemy żeby nie przypalić inaczej będzie gorzki, co jakiś czas mieszamy, gdy jest już płynny dokładamy pokrojone w kostkę masło. Po dodaniu nasza mikstura zacznie się bardzo pienić, mieszamy aż do połączenia. Powtarzamy krok ze śmietanką. Na koniec dodajemy przyprawy i odstawiamy do zgęstnienia. Wylewamy na wierz. Smacznego!