Go Back

Sernik z kakaowym spodem musem z porzeczek

Uwielbiam serniki, a Wy?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Masa serowa

  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram ricotty
  • 4 jajka
  • 150 gram cukru
  • skórka otarta z 2 limonek
  • sok z 2 limonek

Spód i rant

  • ciasteczka kakaowe 150g
  • 50 gram masla

Mus owocowy

  • 100 gram czarnej porzeczki
  • 100 gram czerwonej porzeczki
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie
 

  • Tortownicę 16cm wykładamy papierem do pieczenia, rant natłuszczamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy zblendowane ciasteczka kakaowej. Wykładamy spód i rant. Składniki masy serowej przekładamy do miski i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy początkowo kwadrans 15 minut w 170 stopniach do ścięcie masy, a następnie przez kolejną 1 godzinę 15 minut w 140 stopniach. Po wystygnięciu przygotowujemy mus. W rondelku zagotowujemy porzeczki. Dodajemy rozpuszczona żelatynę i łączymy z zblendowanymi owocami. Wylewamy na wierzch i wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!