Go Back

Kurczak miodowo-czosnkowy

Proste dania z woka są najlepsze moim zdaniem :) Taki właśnie jest miodowy-czosnkowy kurczak :)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • olej sezamowy do smażenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • sezam
  • szczypiorek
  • 2 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie
 

  • W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski wrzucamy do woka, smażymy aż do zrumienienia, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy aż puści sok. Dorzucamy posiekany czosnek. Smażymy minutę, dodajemy miód, sos sojowy i ocet ryżowy. Mieszamy dokładnie i dodajemy wodę. Redukujemy sos do momentu aż zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy. Wstawiamy ryż, gotujemy zgodnie z przepisem. Podajemy z ryżem, sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!