Go Back

Falafel z tahini i chlebkiem

Ostatnio odwiedziłem restaurację irańską, zainspirowany smakami wschodu postanowiłem zrobić własną wersję falafela :)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Falafel

  • 200 gram suchej ciecierzycy
  • pęczek świeżej kolendry
  • łyżeczki cynamonu
  • łyżeczki imbiru
  • łyżeczki kardamonu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu

Chlebek

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ćwiartka masła
  • ½ szklanki mleka

Tahini

  • ½ szklanki sezamu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie
 

  • Zalać ciecierzyce zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odsączyć, wsadzić do rozdrabniacza, wraz z przyprawami, otartą skórką z limonki, sokiem, cebulą i czosnkiem. Formujemy kulki i na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor. Przystępujemy do przygotowania chlebków. Masło wraz z mlekiem doprowadzamy do wrzenia, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Robimy zagłębieni i wlewamy strumieniem, mleko z masłem. Wyrabiamy gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy mocno suchą patelnię i smażymy aż powstaną bąble po 1 stronie. Sezam prażymy na patelni, wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy trochę oliwy. Blendujemy tak długo aż zawarty w sezamie olej zostanie uwolniony. Podajemy na placku wraz z pastą tahini. Smacznego!