Go Back

Sernik ciasteczkowy na kruchym spodzie, z musem rabarbarowo-truskawkowym

To taka mała wariacja na temat mojego sernika z musem, tym razem w ciasteczkowym wydaniu i z musem z rabarbaru :) Też kochacie takie połączenia? :)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Kruchy spód

  • 1 jajko
  • 150 gram mąki pszennej
  • 75 gram zimnego masła
  • 25 gram stewii

Masa serowa

  • 1 kg podwójnie mielonego twarogu
  • 20 ciasteczek oreo
  • 100 gram stewii
  • 80 gram mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • aromat migdałowy kilka kropelek
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny

Mus

  • 500 gram rabarbaru
  • 250 gram truskawek
  • 50 gram stewii
  • 1 czubata łyżeczka agaru

Przygotowanie
 

  • Ciasto dosyć proste, a jakie smaczne! Mąkę mieszamy ręką z zimnym masłem i dodatkiem stewii, powstaną grudki jak na kruszonkę, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, a następnie wypełniamy spód wyłożonej papierem do pieczenia ciastem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. W międzyczasie tworzymy masę serową. Do miski przekładamy twaróg, dodajemy posiekane ciasteczka oreo, stewię, aromat i cytrynę, dokładnie mieszamy, a następnie wbijamy po 1 jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Dodajemy na przestudzony spód i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach, zmniejszamy do 140 i pieczemy przez godzinę. Studzimy. Rabarbar obieramy i zasypujemy w rondelku stewią. Gotujemy aż do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie. Wsypujemy agar i dokładnie mieszamy. Blendujemy dokładnie, wylewamy na spód i pozostawiamy do stężenia. Dekorujemy ciasteczkami. Smacznego!