Go Back

Chlebek z sezamem i białym makiem

Były bułeczki na śniadanko, jest i chlebek :) Bułeczki przypadły Wam bardzo do gustu myślę, że chlebek jeszcze bardziej :)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram mąki pszennej typ 550
  • szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 gram świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 roztrzepane jajko
  • sezam i biały mak do posypania
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie
 

  • Przygotowujemy rozczyn. Mąkę przesiewamy, dodajemy wodę, sól, oliwę z oliwek i rozczyn. Wyrabiamy ciasto aż będzie swobodnie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Po tym czasie wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem oraz białym makiem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 40 minut. Smacznego!