Go Back

Powiew czekolady

Dobre, proste i szybkie ciasto, a przy okazji smaczne. Bardzo często przewija się w wielu wypowiedziach, dlatego postanowiłem zrobić czekoladowa znajomość :) Ciasto proste, smaczne i tanie, czego chcieć więcej? :)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 100 gram mąki pszennej
  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 50 gram masła
  • 150 gram cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny do nasączenia biszkoptu

Frużelina truskawkowo-malinowa

  • 100 gram malin
  • 400 gram truskawek
  • 2 łyżeczki agaru

Krem

  • 600 gram śmietanki 36%
  • 100 gram cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem, dodać czekoladę z masłem, zmiksować. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z przesiana make, a następnie z masą czekoladową. Pieczemy około 40 minut i sprawdzamy suchym patyczkiem. Studzimy, w międzyczasie przygotowujemy frużelinę, maliny i truskawki doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Zestawiamy z ognia. Biszkopt dzielimy na 3 części, każdą nasączamy sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wykładamy frużelinę, przykrywamy kolejnym, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatyną i przekładamy ciasto. Dekorujemy pokruszonym ciastem i ubitą śmietanką. Smacznego!