Go Back

Pełnoziarnista zebra

Zebra każdej jest znana, ale czy jedliście ją w formie babki w zdrowszej wersji? Zapewne nie, a jest 100 razy lepsza :) Jeżeli nie wiecie co podać na świąteczny stół to najlepiej babkę zebrę :)
Porcje 2 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Przygotowanie
 

  • Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy po łyżce cukru, cały czas miksując, na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Do jajek na przemian wlewamy/wsypujemy mąkę, oliwa z oliwek, wodę i aromat cytrynowy. Mieszamy delikatnie drewniana łopatka tylko do połączenia składników. Dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej wsypujemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Metalowa formę nacieramy oliwa i nakładamy na przemian po 2 łyżki ciasta białego i ciemnego. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem. Smacznego!