Najpierw przygotujemy spód, w tym celu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z pomarańczy i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Sery dokładnie mieszamy lyzka drewniana. Następnie wsypujemy cukier, skorke cytrynowa i po kolei wbijamy jajka. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę i rum. Dokładnie mieszamy. Po wystudzeniu spodu wlewamy masę serową i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 55 minut. Studzimy. Smacznego.