Go Back

Żytnie ciasteczka czekoladowe z kremem waniliowym

Lubicie czekoladę i wanilię? To nie możecie nie zrobić tych pysznych ciasteczek :) Pokochacie ich smak i prostotę wykonania. Gotowi na przepis?
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

Ciasteczka

  • 156 gram mąki żytniej
  • 60 gram kakao
  • 80 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Krem

  • 250 gram mascarpone
  • laska wanilii
  • 100 ml mleka 1,5%
  • ½ szklanki cukru kokosowego

Przygotowanie
 

  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól, kakao i dokładnie mieszamy. W rondelku roztapiamy masło, studzimy i dodajemy jajko oraz cukier z aromatem. Dodajemy składniki mokre do suchych i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy szklanką kółka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie zabieramy się za krem. Mleko zagotowujemy z nasionami wanilii, dodajemy cukier i zagotowujemy, cały czas mieszamy aby nie przypaliło się mleko. Studzimy i miksujemy z mascarpone na gładki krem. Odwracamy jedną z połówek, nakładamy krem i przykrywamy drugą. Smacznego!