Go Back

Tarta makowa z prażonymi migdałami

Za kilka dni pożegnamy stary rok i powitamy nowy, lecz za nim to nastąpi, wielu z Was będzie bawiło się na domówkach, lecz coś na tą imprezę trzeba przygotować. Nie jest to sernik, ani makowiec lecz pyszna tarta makowa, która doskonale wkomponuje się pomiędzy jeden, a drugi toast.

Składniki
  

Ciasto

  • 300 gram mąki pszennej
  • 200 gram zimnego masła
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru

Nadzienie

  • 500 gram serka mascarpone
  • 250 gram zmielonego maku
  • 400 ml śmietanki 30%
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 opakowanie płatków migdałowych

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiać, wsypać cukier i dodać posiekane masło. Wbić 2 żółtka i zagnieść. Ciasto lekko rozwałkować i rozprowadzić palcami aż do brzegów formy na tartę. Piec w 180°C około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
  • Nasze nadzienie będzie słodkie i delikatne, jak pewnie zdążyliście zauważyć moim zboczeniem jest mascarpone, które dodaję do większości ciast :) Po prostu nie smakują mi twarogi :D Wróćmy jednak do sedna naszego przepisu czyli nadzienia :) Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone i wszystko razem miksujemy. Powinniśmy otrzymać dosyć sztywną, białą masę :) Dopiero na końcu dodajemy mak i cukier, cały czas mieszając, do połączenia składników.
  • Na papier do pieczenia wysypujemy płatki z migdałów i pieczemy 10-15 minut w 150°C, aż wszystkie się zarumienią.
  • Nadzienie wykładamy na spód, wyrównujemy, posypujemy prażonymi migdałami i wstawiamy do lodówki na kolejne dwie godziny. Smacznego!
  • Ps. Można użyć również gotowej masy makowej, trzeba jednak uważać, większość gotowców jest bardzo słodkich.