Jagodowa niespodzianka w cieście francuskim
Dzisiaj przepis na prosty i szybkie słodycze ;) Tym razem na tapecie kolejny raz ciasto francuskie :) W środku znajdziecie pyszny lawendowo-jagodowy mus i mascarpone :) Czy potrzeba czegoś więcej?
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka suszony kwiatów lawendy
- 400 gram jagód
- 1 opakowanie serka mascarpone 250g
- 50 gram cukru
Kwiaty lawendy zaparzamy i dodajemy do jagód, które zasypujemy cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, redukujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Nakładamy farsz, a na wierzch kładziemy 2-3 łyżki serka mascarpone, przykrywamy kolejnym płatem ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!