Go Back

Jagodowa niespodzianka w cieście francuskim

Dzisiaj przepis na prosty i szybkie słodycze ;) Tym razem na tapecie kolejny raz ciasto francuskie :) W środku znajdziecie pyszny lawendowo-jagodowy mus i mascarpone :) Czy potrzeba czegoś więcej?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka suszony kwiatów lawendy
  • 400 gram jagód
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250g
  • 50 gram cukru

Przygotowanie
 

  • Kwiaty lawendy zaparzamy i dodajemy do jagód, które zasypujemy cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, redukujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Nakładamy farsz, a na wierzch kładziemy 2-3 łyżki serka mascarpone, przykrywamy kolejnym płatem ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!