Go Back

Chlebek palce lizać

Chrup, mhhmmm takie dźwięki towarzyszą podczas jedzenia tego pysznego chlebka ;) Taki właśnie jest chlebek palce lizać ;) Ps. Uzależnia po jednym kawałku ;) To kto chce spróbować?;)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 550 gram mąki pszennej typ 650
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 300 gram suszonych pomidorów
  • 150 gram pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 gram ziaren słonecznika
  • ¼ łyżki soli morskiej lub himalajskiej

Przygotowanie
 

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z cukrem i 1 łyżka mąki. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy ziarna, pokrojone na mniejsze paski suszone pomidory i dodajemy zaczyn. Mieszamy i wlewamy resztę składników. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki, ale nadal wilgotne. Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni i wstawiamy nasz chlebek do wyrośnięcia na 20 minut powinien 1,5 krotnie zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy 40 minut. Smacznego!
  • Ps. Jeżeli używacie pomidorów z zalewy należy je wcześniej suszyć w piekarniku 100 stopni 45 minut.