Go Back

Stek z górki cielęcej, puree z karmelizowanego kalafiora, sos owocowy na bazie czerwone wina, czipsy z jarmużu

Wiem, że czekaliście na ten przepis ;) Okazuje się, że nie jest jakiś mega trudny, a gama smaków na talerzu jest zaskakująca ;) To co gotowi na pyszne danie? ;)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram górki cielęcej
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżego tymianku
  • olej do smażenia
  • 150 gram suszonych śliwek
  • 150 gram suszonej żurawiny
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 200 gram malin
  • główka kalafiora
  • 400 gram orzechów włoskich
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 ml tłustego mleka
  • odrobinę bulionu drobiowego
  • paczka jarmużu
  • odrobina oliwy

Przygotowanie
 

  • Z górki cielęcej wycinamy dwa równe kawałki, nacieramy solą i pieprzem. Kalafior myjemy i siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy orzechy włoskie, gdy kalafior nabierze brązowej barwy, wlewamy śmietankę i mleko, gdy orzechy lekko zmiękną, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładkie puree. W międzyczasie wstawiamy do piekarnika skropiony oliwa jarmuż, pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut i zabieramy się za sos. Do rondelka wkładamy owoce, gdy maliny puszczą sok, wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy bulion i redukujemy sos. Na patelnię wlewamy olej i mocno rozgrzewamy. Wrzucamy tymianek i gdy puści swój aromat wyciągamy na talerz. Wkładamy górkę cielęcą i smażymy z obu stron 2-3 minut na złoty kolor. Jarmuż wyciągamy z piekarnika, gdy zrobi się chrupiący. Wszystkie składniki układamy jak na zdjęciu. Smacznego!