Go Back

Pieczony łosoś z salsą pomidorową i talarkami

To danie przygotowuję, gdy brakuje mi czasu i chcę szybko zjeść obiad :) Proste w wykonaniu, zdrowe i bogate w kwasy omega 3, mięso łososia to doskonała propozycja również dla osób na diecie :)
Porcje 2 osoby

Składniki
  

Łosoś

  • 400 gram świeżego filetu z łososia
  • sól, pieprz do smaku

Salsa pomidorowa

  • 2 średnie pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Talarki

  • 300 gram ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 przyprawa do ziemniaczków
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie
 

  • Łososia nacieramy solą i pieprzem, zostawiamy na godzinę aby mięso przeszło przyprawami. W tym czasie przygotowujemy talarki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Wlewamy oliwę i dodajemy przyprawę. Po dokładnym wymieszaniu, wykładamy na papier do pieczenia i posypujemy z wierzchu słodką papryką. Pieczemy w 200°C przez około 30 minut, aż do zrumienienia.
  • Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ze środka pozbywamy się gniazd,a resztę kroimy w kostkę. Następnie siekamy drobno czosnek i bazylię, i dorzucamy do pomidorów. Wlewamy oliwę i mieszamy, aby nasza salsa nabrała odpowiedniego wyrazu. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą i wkładamy do niego łososia. Na jego wierzchu układamy salsę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 190°C pod przykryciem przez 15-20 minut. Smacznego!