Go Back

Metrowiec

iasto na niedzielny obiad i posiadówkę z rodziną? Idealnie trafiliście :) Na pewno mamy i babcie kojarzą ten smakołyk ;) Może komuś już zdarzyło się go robić? :) Jeżeli nie będzie ku temu okazja :)
Porcje 6 osób

Składniki
  

Ciasto jasne

  • 195 gram mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 150 gram cukru

Ciasto ciemne

  • 195 gram mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 0,6 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 150 gram cukru

Krem

  • 3 szklanki mleka
  • 75 gram mąki ziemniaczanej
  • 75 gram mąki pszennej
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 200 gram masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Polewa

  • 200 gram czekolady mlecznej, gorzkiej, białej według uznania

Przygotowanie
 

  • Na początek robimy ciasto jasne, do jednej miski wbijamy białka, a do drugiej cukier z żółtkami. Ucieramy i dodajemy mąkę, oliwę, wodę, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie miksujemy, a następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ze sobą obie masy. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem, keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem. Identycznie postępujemy z ciastem ciemnym dodając do żółtek kakao. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy połowę mleka i podgrzewamy, a do drugiej połowy dodajemy resztę składników oprócz masła. Składniki dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy do ciepłego mleka i gotujemy aż nasz krem zgęstnieje. Studzimy i dodajemy miękkie masło. Dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki na godzinę przed przekładaniem. Po wystygnięciu obu ciast. Kroimy je w kromki i układamy na przemian, pomiędzy nakładając krem. Na koniec polewamy rozpuszczoną gorzką, mleczną lub białą czekoladą(wedle upodobania) i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę, gdy czekolada znów zrobi się twarda, kroimy wzdłuż i podajemy naszym gościom. Smacznego!