Go Back

Łosoś satay z pistacjowym sosem

Łosoś satay to propozycja dla wszystkich, którzy szukają oryginalnego smaku, pomysłu na rybę w czasie postu i nie lubiący długo stać przy kuchni. Danie idealne? Maybe:) Jeżeli chcecie się przekonać jutro jest ku temu okazja :)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Łosoś

  • Filet z łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżki oleju sezamowego

Sos

  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 200 gram pistacji
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu

Przygotowanie
 

  • Na początek przygotujemy marynatę, wszystkie składniki wsadzamy do miski i dokładnie mieszamy. Wkładamy filet z łososia i marynujemy około godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Pistacje obieramy i blendujemy na pył wraz z masłem i cukrem kokosowym. W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy aż do zgęstnienia cały czas mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy około 15 minut. Łosoś powinien nabrać chrupiącej tekstury, a na koniec polewamy sosem i podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!