Go Back

Tawa tawas

Tawa tawas nazwa, która pewnie większości osób z niczym się nie kojarzy, lecz w obliczu tłustego czwartku ta słodka propozycja staje się bardziej jasna ;) Te małe , kruche ciasteczka smażone na oleju to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków, tym bardziej jeżeli chcemy jednak trochę mnie wchłonąć tłuszczu :)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • olej kokosowy do smażenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki maślanki
  • szczypta soli
  • 130 gram mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie
 

  • Przepis jest tak banalny, że głowa mała :) Lecz żeby nie było za łatwo trochę go zmodyfikowałem :) Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy jajko, wodę i maślankę, szczyptę soli, masło i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę i po tym czasie rozwałkowujemy na 0,5 cm placek. Wycinamy romby i smażymy na złoty kolor na oleju kokosowym :) Smacznego!