Go Back

Pączki z jagodami w syropie pomarańczowym

W czwartek przypada święto wszystkich, którzy uwielbiają tłuste i nieprzyzwoicie słodkie rzeczy. Ja się wcale nie cieszę, bo moja dieta pójdzie w zapomnienie, ale.co tam raz do roku można oddać się rozpuście. Przygotowałem dla Was paczki z jagodami w syropie pomarańczowym ;) Jedlibyście?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 25 gram świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 270 gram mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 jajko
  • płatki migdałów do posypania
  • 2 żółtka
  • ½ łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła
  • 150 gram marmolada jagodowa
  • 100 gran cukru
  • sok z 2 pomarańczy

Przygotowanie
 

  • o ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aż do podwojenia płynu. Do miski przesiewamy mąkę, sól, cukier wanilinowy i mieszamy. W międzyczasie ubijamy żółtka, jajko i pozostały cukier na puszystą pianę. Rozczyn wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ubite jajka i zagniatamy ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Do wyrobionego ciasta dodajemy na koniec spirytus i roztopione, schłodzone masło. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
  • W międzyczasie przygotowujemy syrop. Cukier zagotowujemy w soku pomarańczowym cały czas mieszając, gdy się cały rozpuści, zestawiamy z ognia.
  • Blat podsypujemy mąką, ciasto wygniatamy, pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza i rozwałkowujemy na niezbyt duży placek. Ostro zakończoną szklanką wycinamy kółka, po środku każdego układamy marmoladę i zawijamy jak chinkali. Formujemy kształt owalny i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei uformowane pączki. Smażymy każdą stronę na złoty kolor. Następnie zanurzamy w syropie i po chwili odkładamy. Smacznego!