Go Back

Włoskie zapiekanki

Dzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo szybką przekąskę ;) Zapiekane kanapeczki po włosku są przepyszne i nie sprawią Wam najmniejszych problemów :) Dlatego jeżeli nie macie pomysłu co zrobić na jutrzejszy obiad, może właśnie taka prosta propozycja, przypadnie Wam do gustu? :)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 1 bagietka
  • kilka plastrów szynki prosciutto crudo
  • świeży szpinak kilka listków
  • 1 biała mozzarella
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 pomidory

Przygotowanie
 

  • Piekarnik nagrzewamy do 160℃, czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy, a następnie smarujemy, pokrojoną wzdłuż bagietkę. Wkładamy szynkę, przykrywamy pomidorem, a następnie mozzarellą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut, na sam koniec wkładamy listki świeżego szpinaku. Smacznego!