Go Back

Tort pistacjowy bez barwników i sztucznych dodatków

W ostatni piątek moja ukochana małżonka obchodziła urodziny, z tej okazji zrobiłem przepyszny tort pistacjowy :) Potrzebujecie pomysłu co zrobić na urodziny najbliższej osoby, to dobrze trafiliście ;)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 180 gram cukru
  • 170 gram mąki pszennej

Krem pistacjowy

  • 3 łyżki zmielonych pistacji ~150g obranych
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 60 gram cukru pudru
  • 250 gram mascarpone

Krem na wierzch

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 60 gram cukru pudru
  • 250 gram mascarpone

Przygotowanie
 

  • Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia, po tym czasie przygotowujemy kremy. Pistacje obieramy, blendujemy na gładką masę, dodajemy miękkie masło i cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy. Zimną śmietankę ubijamy, dokładamy mascarpone i masę pistacjową. Miksujemy na gładki krem. Podobnie postępujemy z drugim kremem tylko nie dodajemy pistacji. Biszkopt kroimy na 3 blaty i przekładamy kremem pistacjowym, a z wierzchu drugim. Smacznego!