Go Back

Bulion tajski z kurczakiem i warzywami

Zaczynamy kulinarną podróż do Tajlandii :) Na pierwszy ogień bierzemy pyszny bulion tajski z kurczakiem i warzywami. Czy oprzecie się jego smakowi?;)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Bulion

  • 4 marchewki
  • 200 gram piersi z kurczaka
  • 1 ziemniak
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 4 liście kaffiru
  • 2 ziela angielskie
  • sól himalajska pieprz do smaku

Składniki

  • 250 gram puszka mleczka kokosowego
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 filety z kurczaka
  • łyżka curry
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 4 pieczarki
  • łyżki trawy cytrynowej
  • sól himalajska, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 500 ml bulionu patrz wyżej
  • sok z limonki

Przygotowanie
 

  • Najpierw gotujemy bulion, w tym celu obieramy warzywa, wrzucamy liście kaffiru, ziele angielskie i doprawiamy szczyptą soli himalajskiej, i pieprzu. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy garnek z ognia. Kurczaka kroimy w paski, obtaczamy w curry, trawie cytrynowej, soli i pieprzu. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz. Smażymy mięso aż do zrumienienia, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę w słupki i chwilę przysmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy przez kolejne 15 minut, po tym czasie wlewamy całe mleczko kokosowe, sos rybny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wkładamy makaron ryżowy i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku. Smacznego!