programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Quiche ze szparagami i boczkiem

45minut 19,50 zł 6+ łatwy
Otwieram sezon szparagowy ;) Ponieważ jest on bardzo krótki nadchodzę z szybka odsieczą ;) Na początek quiche ze szparagami. Wiecie jakie to jest pyszne? Jeżeli nie to na co czekacie? Marsz do sklepu i gotujemy ;)
0 0

    Ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • szczypta soli

    Nadzienie:

  • Pęczek szparagów
  • Śmietanka 30% 400ml
  • 200g boczku
  • 4 żółtka
  • sól, pieprz
  • 200g rukoli
  • 1 łyżeczka
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 łyżki cheddara
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Formujemy kulkę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wypełniamy formę do tarty. Pieczemy w 190 stopniach aż do momentu, gdy lekko się zarumieni. Wyciągamy i rozkładamy po środku umyte szparagi, oczywiście odkrajamy zdrewniałe końce. Następnie w wysokim naczyniu mieszamy dokładnie śmietanę, żółtka, przyprawy ,cheddar i parmezan. Na szparagi rozkładamy podsmażony wcześniej boczek i rukolę. Zalewamy masa śmietankowa i pieczemy w 160 stopniach aż do momentu, gdy masa będzie stała. Smacznego!

Monika
Ile powinno być boczku?
108 dni temu
Odpowiedź
Drake
200 gram
108 dni temu
Zupa bananowa z mleczkiem kokosowym