Programista po godzinach

25 Lis 2017

Chleb pszenno-razowy ze słodem jęczmiennym

4
W ostatnim czasie coraz mniej smakuje mi pieczywo kupowane w piekarniach i zacząłem sam je robić. Ten chlebek to najlepszy jaki do tej pory jadłem w swoim życiu, pewnie gdybym miał dostęp do mąki z młyna, byłby jeszcze lepszy. Nie wymaga dużo pracy, a można go spokojnie wypiec tego samego dnia i jest świeżutki przez bardzo długi czas ;)
3 godziny 3-4 Łatwy 1 0

    Składniki

  • 310g mąki pszennej typ 750
  • 150g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 50g zmielonej mieszanki zbóż(owies, pszenica, żyto)
  • 50g zmielonego słodu jęczmiennego
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 12g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300ml wody

Robimy zaczyn, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zboża i słód. Wlewamy resztę wody, oliwę z oliwek i sól, gdy drożdże się rusza, wlewamy do reszty składników i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeżeli będzie się nadal kleić, podsypujemy lekko mąką pszenną. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Po ostudzeniu jemy z ulubionymi składnikami ;) Smacznego!

Chleb pszenno-razowy ze słodem jęczmiennym Chleb pszenno-razowy ze słodem jęczmiennym Chleb pszenno-razowy ze słodem jęczmiennym Chleb pszenno-razowy ze słodem jęczmiennym Chleb pszenno-razowy ze słodem jęczmiennym
Wiola
149 dni temu
Muszę wypróbować, bo wygląda kusząco. Napisz proszę dokładniej o tej mieszance zbóż. Kupujesz gotową mieszankę czy każdy rodzaj osobno? Mielisz sam czy są już zmielone?
Odpowiedź
Drake
149 dni temu
Ja kupiłem gotowa zmielona. Jeżeli osobno należy w razy zmielic
kasienka
149 dni temu
a jak zrobić zaczyn?
Odpowiedź
Drake
149 dni temu
Drożdże kruszymy do szklanki, zalewamy wodą tylko aby zakrywaly, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mieszamy, zostawiamy na 15 minut

Biszkopt przekładany kremem waniliowym, ciasteczkami kakaowymi i musem z mango

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA