programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Stifado

2 godziny 26,76 zł 2-3 Łatwy
Za oknem robi się coraz cieplej, więc czas zabrać Was na podróż do Grecji. Pyszne stifado czy potraficie się mu oprzeć?
0 0

    Składniki:

  • 500g wołowiny miękkiej
  • 3-4 szalotki lub 2 srednie cebula cukrowe
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 duże słodkie pomidory pokrojone w kostkę
  • ¾ szklanki wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ opakowania przecieru pomidrowego (250g)
  • ½ łyżeczki anyzu
  • 2 łyżki oregano

Przygotowanie:

Mięso dzień wcześniej kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach(cynamon,oregano, sól, pieprz). Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony tylko aby zamknąć pory. Uważamy aby nie uciekły soki z mięsa. Ściągamy z ognia i wkładamy pokrojoną w piórka cebulę. Zrumieniamy i dodajemy wino wraz z octem i gotujemy przez moment aby odparowało. Wkładamy mięso, pokrojone w kostkę pomidory, przecier i zalewamy wodą tak aby zakrywała całe mięso. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pozostałe przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy aż do momentu, gdy wołowina będzie miękka, około 1,5 godziny. Podajemy z ulubionym dodatkiem, ja wybrałem kuskus :) Smacznego!

Brak komentarzy.
Pesto szpinakowo-pietruszkowe z łososiem