programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Stek z górki cielęcej, puree z karmelizowanego kalafiora, sos owocowy na bazie czerwone wina, czipsy z jarmużu

45 minut 48,72 zł 2-3 Łatwy
Wiem, że czekaliście na ten przepis ;) Okazuje się, że nie jest jakiś mega trudny, a gama smaków na talerzu jest zaskakująca ;) To co gotowi na pyszne danie? ;)
0 0

    Składniki:

  • 500g górki cielęcej
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżego tymianku
  • olej do smażenia
  • 150g suszonych śliwek
  • 150g suszonej żurawiny
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 200g malin
  • główka kalafiora
  • 400g orzechów włoskich
  • 200ml śmietanki 36%
  • 200ml tłustego mleka
  • odrobinę bulionu drobiowego
  • paczka jarmużu
  • odrobina oliwy

Przygotowanie:

Z górki cielęcej wycinamy dwa równe kawałki, nacieramy solą i pieprzem. Kalafior myjemy i siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy orzechy włoskie, gdy kalafior nabierze brązowej barwy, wlewamy śmietankę i mleko, gdy orzechy lekko zmiękną, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładkie puree. W międzyczasie wstawiamy do piekarnika skropiony oliwa jarmuż, pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut i zabieramy się za sos. Do rondelka wkładamy owoce, gdy maliny puszczą sok, wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy bulion i redukujemy sos. Na patelnię wlewamy olej i mocno rozgrzewamy. Wrzucamy tymianek i gdy puści swój aromat wyciągamy na talerz. Wkładamy górkę cielęcą i smażymy z obu stron 2-3 minut na złoty kolor. Jarmuż wyciągamy z piekarnika, gdy zrobi się chrupiący. Wszystkie składniki układamy jak na zdjęciu. Smacznego!

Brak komentarzy.
See Bloggers V od kuchni