programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Risotto ze szparagami i szynką

40 minut 31,92 zł 2-3 Łatwy
Risotto robię najczęściej w tygodniu ze względu na jego prostotę ;) Najbardziej smakuje mi wersja ze szparagami i szynką ;) Można je zrobić również z boczkiem i chorizo ;) To co wybierzecie zależy już tylko od Was ;)
1 0

    Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka białego ,wytrawnego wina
  • 150g dobrej szynki nie koniecznie parmeńskiej była nie konserwowej ;)
  • parmezan do posypania
  • garść świeżego oregano
  • garść świeżej mięty czekoladowej
  • bulion warzywny z dodatkiem szparagów 500ml
  • ryż 350g
  • sól,pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki orzeszków pinii

Przygotowanie:

Bulion gotujemy z dodatkiem 2-3 szparagów. Następnie połówkę cebuli i posiekany czosnek szklimy na 1 łyżce masła. Szparagi obmywamy je zimnej wodzie i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w 2cm rurki, i podsmażamy wraz z cebulą. Połowę szparagów blendujemy z orzeszkami pinii, dolewając odrobinę oliwy. Odkładamy na bok i na tej samej patelni roztapiamy jeszcze 1 łyżkę masła i smażymy pozostałą cebulę. Dokładamy pokrojoną w drobną kostkę szybka i wsypujemy ryż. Podsmażamy i wlewamy wino. Odparowujemy całkowicie i wlewamy część bulionu, cały czas mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, wkładamy zblendowane szparagi. Powtarzamy czynność tym razem wkładając pozostałe końcówki szparagów. Doprawiamy do smaku, wkładamy posiekaną oregano i Miete. Na koniec posypujemy parmezanem. Smacznego!

Karolina
Robiłam bez szynki, ale myślę, z szynką będzie też pycha. Tak sie składa, że zrobiliśmy własne chorizo, ale zanim ono dojrzeje, to już nie bedzie szparagów, buu! :-)
101 dni temu
Odpowiedź
Drake
O byś podrzuciła
101 dni temu
Bananalime