programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką

1 godzina 34,56 zł 3-4 Łatwy
Niedziela to u mnie w domu czas pieroga, nie wyobrażam sobie bez nich weekendu, a Wy? Co króluje u Was? Dzisiaj wersja prosto z pieca, z kurczakiem, papryka i mnóstwem aromatycznych przypraw. Proste, ale jakże smaczne danie ;)
4 0

    Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • porządna szczyptą soli
  • 50g roztopionego masła

    Farsz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana kwaśna do podania
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 2 łyżeczki majeranku

    Glazura:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Przygotowujemy farsz na początek, kurczaka siekamy, przyprawiamy solą i pieprzem, siekamy paprykę, cebulę, czosnek i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy.

W rondelku roztapiamy masło, do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy. Wlewamy mleko i masło, wbijamy jajko i zagniatamy. Ciasto jest idealnie elastyczne ;) Pokochacie ten przepis ;) Wykrawamy duże okręgi z koła. Nakładamy duża łyżkę farszu i zamykamy przyciskajac dokładnie ciasto. Widelcem robimy wzorek. Roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy z wierzchu pędzelkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Podajemy z posiekaną pietruszka i kwaśną śmietaną. Smacznego!

Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk pięknych, ogromnych pierogów.

30 sekund5

2 MINUTYwyrabianie

serdft
wooo
2 dni temu
Odpowiedź
margarytka
Nie posiadam termoobiegu, więc jaka temperatura i czas pieczenia jest przy góra-dół?
4 dni temu
Odpowiedź
Drake
Ja bym piekł w tej samej temperaturze i najpierw dół, bez górnej grzałki, a potem góra bez dolnej i obserwował cały czas jak ciasto się zachowuje.
4 dni temu
Gość :)
Można to ciasto przechować w lodówce na następny dzień? Albo zamrozić?
23 dni temu
Odpowiedź
Drake
Można zamrozić i przetrzymywać ciasto w lodówce przykryte ściereczką
23 dni temu
Gościówa
A te piersi to surowe, czy ugotowane?
27 dni temu
Odpowiedź
Drake
Surowe te cyce
27 dni temu
Leszek
A pierś podwójna?
27 dni temu
Odpowiedź
Drake
Albo 2 może być podwójna
27 dni temu
Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu