Programista po godzinach

25 Wrz 2017

Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką

19
Niedziela to u mnie w domu czas pieroga, nie wyobrażam sobie bez nich weekendu, a Wy? Co króluje u Was? Dzisiaj wersja prosto z pieca, z kurczakiem, papryka i mnóstwem aromatycznych przypraw. Proste, ale jakże smaczne danie ;)
1 godzina 34,56 zł 3-4 Łatwy 4 0

    Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • porządna szczyptą soli
  • 50g roztopionego masła

    Farsz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana kwaśna do podania
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 2 łyżeczki majeranku

    Glazura:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Przygotowujemy farsz na początek, kurczaka siekamy, przyprawiamy solą i pieprzem, siekamy paprykę, cebulę, czosnek i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy.

W rondelku roztapiamy masło, do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy. Wlewamy mleko i masło, wbijamy jajko i zagniatamy. Ciasto jest idealnie elastyczne ;) Pokochacie ten przepis ;) Wykrawamy duże okręgi z koła. Nakładamy duża łyżkę farszu i zamykamy przyciskajac dokładnie ciasto. Widelcem robimy wzorek. Roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy z wierzchu pędzelkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Podajemy z posiekaną pietruszka i kwaśną śmietaną. Smacznego!

Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk pięknych, ogromnych pierogów.

30 sekund5

2 MINUTYwyrabianie

Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką
Kasia Gość
25 dni temu
I doopa twarde jak kamień. Dlaczego??????
Odpowiedź
Drake
24 dni temu
Są dwie przyczyny, zbyt grube ciasto, ciasto jest mega elastyczne, więc można bardzo je cienko rozwałkować, albo zbyt długo były pieczone, albo za mało np. masła.
Kasik
245 dni temu
Można zamiast papryki dodać suszone pomidory i mozzarelle?
Odpowiedź
Drake
245 dni temu
Można
serdft
274 dni temu
wooo
Odpowiedź
margarytka
276 dni temu
Nie posiadam termoobiegu, więc jaka temperatura i czas pieczenia jest przy góra-dół?
Odpowiedź
Drake
276 dni temu
Ja bym piekł w tej samej temperaturze i najpierw dół, bez górnej grzałki, a potem góra bez dolnej i obserwował cały czas jak ciasto się zachowuje.
Gość :)
296 dni temu
Można to ciasto przechować w lodówce na następny dzień? Albo zamrozić?
Odpowiedź
Drake
296 dni temu
Można zamrozić i przetrzymywać ciasto w lodówce przykryte ściereczką

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA