Programista po godzinach

30 Cze 2018

Pierogi z bobem i boczkiem

0
Nie samym słodkim człowiek żyje, a tym bardziej że Bob nie jest taki drogi już :)
60 minut 2-3 Łatwy 7 0

    Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

    Farsz:

  • paczka bobu 400g
  • 300 g boczku wędzonego
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 300 g młodej kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • kubek startego parmezanu
  • kilka gałązek tymianku
  • garść liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Bób i ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, dodajemy, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie posiekaną młodą kapustę . Dodajemy posiekany tymianek i kolendrę. Dolewamy śmietanki i redukujemy, dodajemy do przepuszczonych przez praskę ziemniaków i bób. Dokładnie mieszamy, wsypujemy starty parmezan, gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku.

Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność :) Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy rantem 10cm koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie ;) Roztapiamy masło na patelni i podsmażamy z obu stron pierogi. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Pierogi z bobem i boczkiem Pierogi z bobem i boczkiem Pierogi z bobem i boczkiem Pierogi z bobem i boczkiem
Brak komentarzy.

Sorbet porzeczkowy

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA