Programista po godzinach

04 Kwi 2017

Pesto szpinakowo-pietruszkowe z łososiem

0
Pesto każdy zna, ale czy w takiej postaci? Mam nadzieję, że spróbujecie, specjalnie dla Was wraz z Karoliną( Zasmakuj w świecie ) przygotowaliśmy przepis na to pyszne pesto :) Może następnym razem spróbujecie tych pyszności na żywo? :)
45 minut 45,41 zł 5-6 Łatwy 0 0

    Składniki:

  • pęczek szpinaku baby 250g
  • pęczek natki pietruszki
  • 100g obranych pistacji
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • 200ml białego wina
  • sól morska
  • filet z łososia 350g
  • łyżka gorgonzoli
  • 100g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • opakowanie penne

Na początek na rozgrzanej patelni prażymy pistacje, gdy zacznie wydobywać się aromat, ściągamy z ognia i rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i lekko podsmażamy, uważamy aby nie zrumienić. Przekładamy do miski, a na patelnię wrzucamy szpinak. Smażymy delikatnie tak aby zmniejszył swoją objętość. Natkę pietruszki siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy skórkę z cytryny i sok oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy na gładką masę. Jeżeli pesto wyjdzie zbyt ścisłe dolewamy jeszcze ze 2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Teraz zajmiemy się rybką. Łososia oczyszczamy z ości, nacieramy pieprzem cytrynowym solą i rozgrzewamy na patelni masło. Dolewamy odrobinę wina i wkładamy łososia. Smażymy na dużym ogniu, cały czas kontrolując parujący alkohol :) Gdy skórka nabierze chrupiącej tekstury, przerzucamy łososia na moment na drugą stronę. W międzyczasie dokładamy gorgonzolę i cały czas polewamy naszą rybkę, powstałym w ten sposób sosem ;) Skórę skrapiamy cytryną i podajemy z pesto :) Smacznego!

Brak komentarzy.

Bloggers Cook in Warsaw

o mnie
kontakt
współprace

FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA