Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki

Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki

Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki

Czy ryba musi być nudna? Nie koniecznie, gdy ją w odpowiedni sposób przyrządzimy 🙂 Był dorsz i łosoś w kruchym cieście, a co powiecie na łososia w cieście naleśnikowym?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Łosoś

  • 2 filety z łososia oko 250 g
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sos teriyaki

  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2,5 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • posiekany szczypiorek
  • szczypta czosnku granulowanego

Przygotowanie
 

  • Rybę nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Następnie zabieramy się za ciasto, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i również odstawiamy na bok. Do szklanki wlewamy sos sojowy, wodę i wsypujemy wszystkie składniki. Mieszamy razem i na koniec wsypujemy posiekany szczypiorek 🙂
  • Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ciastem naleśnikowym. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia ciasta z wierzchu. Podajemy z sosem teriyaki. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.