Lasagne della vigilia

Lasagne della vigilia

Lasagne della vigilia

Wigilia po włosku nie może obyć się oczywiście bez makaronów i ryb! Dzisiaj przepis na jedno z tradycyjnych dań świątecznych, które różni się w zależności od regionu w jakim przebywamy. Czy odważylibyście się podać makaron na stół wigilijny?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 400 gram świeżego lub wędzonego łososia
  • 8 płatów lasagne
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z połówki cytryny
  • parmezan lub inny ser do tarcia

Przygotowanie
 

  • Łososia nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Cukinię kroimy w cienkie krążki, posypujemy solą i po 10 minutach gotujemy w wodzie do miękkości. Odsączamy na ręczniku. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby nie utworzyły się grudki. Dolewamy powoli mleko cały czas mieszając, gdy zgęstnieje doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia. Nagrzewamy piekarnik do 180℃ i układamy na dnie naczynia żarodopornego warstwy: płat makaronu, sos beszamelowy, cukinia,płat makaronu, sos beszamelowy, łosoś,płat makaronu, sos beszamelowy. Pieczemy około 30 minut. Posypujemy z wierzchu serem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.