Programista po godzinach

19 Kwi 2017

Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowymi

2
Święta, święta i po świętach niestety czas wracać znowu do swoich obowiązków prasowych. Do tego zrobiło się bardzo zimno, dlatego dzisiaj robimy kurczaka teriyaki z pysznymi kopytkami szpinakowymi. Cieplej się zrobiło? Mam nadzieję; )
45 minut 32,99 zł 2-3 Łatwy 0 0

    Kurczak teriyaki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżki oleju sezamowego
  • garść czarnego sezamu

    Kopytka:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 garści świeżej bazylii
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, starty imbir i czosnek. Zagotowujemy i przestudzamy. Następnie gotujemy ziemniaki. Studzimy, przepuszczamy przez praskę i wykładamy na blat. Wsypujemy oba typy mąki, jajko i wyrabiamy delikatne gładkie ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i znów wyrabiamy. Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia, wyławiamy łyżką cedzakową. W tym samym czasie rozgrzewamy sos i wkładamy pokrojone w paski kawałki kurczaka. Smażymy z obu stron i podajemy z kopytkami. Polewamy pozostałym na patelni sosem i posypujemy sezamem z wierzchu. Smacznego!

Kamila
219 dni temu
Kopytka niby szpinakowe a jednak z bazylią
Odpowiedź
Drake
218 dni temu
Ze szpinakiem też są pyszne

Jajka faszerowane z łososiem wędzonym i śledziem

o mnie
kontakt
współprace

FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA