programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Knedle ze śliwkami z sosem owocowym

1 godzina 35,88 zł 3-4 Łatwy
http://www.kohersen.pl
Knedle ze śliwkami to jedno z moich ulubionych dań, jest czasochłonne, ale warte zachodu ;) Tradycyjnie przygotowałem je ze śliwką węgierką i sosem owocowym na bazie czerwonego wina ;) Połączenie obłędne kto chce się skusić na kawałek?;)
1 0

    Ciasto:

  • około 600g ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 serek ricotta 250g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 600g śliwek

    Sos:

  • 200g jeżyn
  • 400g czarnej porzeczki
  • 50g cukru
  • ¾ czerwonego wina

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę po ugotowaniu. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy razem. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie robimy sos. Do rondelka wkładamy owoce i zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wino i redukujemy. Na koniec przecedzamy przez sitko. Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, ricottę i jajko, zagniatamy aż do momentu, gdy będzie klejące, ale odchodziło od ręki. Blat posypujemy mąkę. Dzielimy ciasto na 4 części i z każdej formujemy podłużny wałek. Dzielimy na równe części i rozpłaszczamy, po środku wkładamy śliwkę, i formujemy kulkę. Gotujemy na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Podajemy z sosem. Smacznego!

2 minutywyrabianie

Brak komentarzy.
Ciambotta