Programista po godzinach

13 Sty 2019

Indyk w stylu Biryani z tabbouleh

0
To danie zachwyca smakiem, jest proste i mega smaczne, strach nie spróbować :)
1 godzina 5-6 Łatwy 0 0

    Indyk:

  • 500g polędwicy z indyka
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • garść posiekanej mięty
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki kminu
  • mały jogurt(200ml)
  • sól

    Curry:

  • 5 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gwiazdki anyżu
  • łyżka startego imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki garam masala
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżki kminu
  • pęczek kolendry
  • garść mięty
  • 3 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki curry
  • sól

    Ryż:

  • 2 torebki ryżu basmati
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • sól

    Dodatkowo:

  • garść migdałów
  • rodzynki
  • jogurt naturalny

    Tabbouleh:

  • 1 paczka ugotowanej kaszy bulgur
  • garść mięty
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 1/2 ogórka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mała czerwona cebula

Indyka pokroić w paski i zamarynować w przyprawach na noc. Następnego dnia podsmażyć na maśle szalotkę, czosnek i imbir, dodać posiekaną miętę i kolendrę. Smażyć aż do uwolnienia aromatu, wlewamy bulion, przyprawy i kawałki kurczaka. Gotujemy przez 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy ryż. Gotujemy z przyprawami, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przygotuj naczynie żaroodporne, wkładaj na przemian, ryż, rodzynki, mięso, tak aby na wierzchu był ryż. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.

Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę: pomidory, cebulę i ogórek. Następnie mieszamy z kaszą. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, z sokiem z cytryn i polewamy sałatkę. Na koniec dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku.

Migdały prażymy na suchej patelni. Danie podajemy z migdałami i jogurtem naturalnym oraz świeża kolendrą. Smacznego!

Indyk w stylu Biryani z tabbouleh Indyk w stylu Biryani z tabbouleh Indyk w stylu Biryani z tabbouleh Indyk w stylu Biryani z tabbouleh
Brak komentarzy.

Chlebek pszenno-żytni pełnioziarnisty bez wyrabiania

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA