Indyk w stylu Biryani z tabbouleh

Indyk w stylu Biryani z tabbouleh

Indyk w stylu Biryani z tabbouleh

To danie zachwyca smakiem, jest proste i mega smaczne, strach nie spróbować 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Indyk

  • 500 gram polędwicy z indyka
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • garść posiekanej mięty
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki kminu
  • mały jogurt 200ml
  • sól

Curry

  • 5 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki garam masala
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżki kminu
  • pęczek kolendry
  • garść mięty
  • 3 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki curry
  • sól

Ryż

  • 2 torebki ryżu basmati
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • sól

Dodatkowo

  • garść migdałów
  • rodzynki
  • jogurt naturalny

Tabbouleh

  • 1 paczka ugotowanej kaszy bulgur
  • garść mięty
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 1/2 ogórka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mała czerwona cebula

Przygotowanie
 

  • Indyka pokroić w paski i zamarynować w przyprawach na noc. Następnego dnia podsmażyć na maśle szalotkę, czosnek i imbir, dodać posiekaną miętę i kolendrę. Smażyć aż do uwolnienia aromatu, wlewamy bulion, przyprawy i kawałki kurczaka. Gotujemy przez 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy ryż. Gotujemy z przyprawami, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przygotuj naczynie żaroodporne, wkładaj na przemian, ryż, rodzynki, mięso, tak aby na wierzchu był ryż. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.
  • Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę: pomidory, cebulę i ogórek. Następnie mieszamy z kaszą. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, z sokiem z cytryn i polewamy sałatkę. Na koniec dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku.
  • Migdały prażymy na suchej patelni. Danie podajemy z migdałami i jogurtem naturalnym oraz świeża kolendrą. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.