programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Duszona wołowina w jogurcie, przecierze pomidorowym i pieczone ziemniaczki w sezamie

3 godziny 3-4 Łatwy
Czasami dużo nie potrzeba by przygotować pyszny obiad ;) Tak również jest w tym przypadku ;) Duszona wołowina w kremowym sosie jogurtowym to coś przepysznego, do tego te ziemniaczki opiekane w sezamie ;) Chrupiąca skórka z wierzchu i mięciutki środek <3 Co powiecie na taki obiadek?;)
0 0

    Marynata:

  • 600g wołowiny miękkiej
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo ścięta kolendra
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka zielonej pasty curry

    Do duszenia:

  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 łyżki przyprawy garam masala
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

    Ziemniaczki w sezamie:

  • 500g młodych ziemniaków
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie:

Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę. W tym celu wszystkie przyprawy łączymy z sokiem cytryny i oliwą. Następnie mięso oczyszczamy i kroimy w paski. Nacieramy przyprawami i zostawiamy na noc w lodówce. W rondelku podgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Następnie wkładamy kawałki mięsa i lekko zrumieniamy z każdej strony. Po tym czasie wlewamy jogurt, przecier pomidorowy, przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny, aż wołowina będzie miękka. Godzinę przed końcem gotowania, przygotowujemy ziemniaczki. Obieramy ze skórki obtaczamy w przyprawach i sezamie, i pieczemy w 200℃. Smacznego!

Brak komentarzy.
Balkonik dla maluszka - metamorfoza część 1 - gumitaras